NOUTATI

Cod Rutier pentru trotinete electrice

Autoritatile vor sa reglementeze circulatia publica a trotinetelor electrice. Ministerul de Interne a pregatit, in acest sens, un document care ar urma sa completeze Codul Rutier. Masura are ca scop cresterea sigurantei rutiere.

Potrivit Ministerului de Interne, in Romania, in ultimii trei ani au avut loc 192 de accidente rutiere in care au fost implicati conducatorii trotinetelor electrice. In urma acestor accidente, o persoana a murit, alte 37 au fost ranite grav si 156 – ranite usor.

  Ce prevede documentul

 1. Defineste trotineta electrica

Trotineta electrica este un vehicul cu doua sau trei roti, echipat cu motor electric, articulat cu o bara in partea din fata folosita ca dispozitiv de directive, a carui viteza este cuprinsa intre 6 si 25 km/h.

 

 1. Reguli de circulatie pe drumurile publice
 • Varsta minima necesara conducerii trotinetei electrice – 14 ani
 • Trotinetele electrice pot circula numai pe pista de biciclete, iar acolo unde nu exista – pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h
 • Este interzis transportul pasagerilor
 • Oprirea/stationarea – pe partea carosabila, asezata langa si in paralel cu marginea acesteia.

 

 1. Echiparea trotinetei electrice
 • Mijloace de iluminare si dizpositive reflectorizant-fluorescente
 • Casca de protectie – pentru conducatorii sub 16 ani

 

 1. Sanctiuni
 • Amenda si de la 6 la 8 puncte-amenda

 

Documentul este in dezbatere publica pentru urmatoarele 10 zile si poate fi consultat AICI, la sectiunea Transparenta decizionala.

Potrivit legii, dupa aceasta perioada, documentul va fi supus aprobarii in sedinta de Guvern. Modificarile aduse Codului Rutier, care vizeaza circulatia trotinetelor electrice pe drumurile publice ar urma sa intre in vigoare doar dupa publicarea in Monitorul Oficial sau la alta data prevazuta in document.

Contacteaza-ne

Punct de lucru:
Alexandru Vaida Voievod nr. 1, Timisoara,
Timis, Romania, 300533
Sediu Social:
Str. Primaverii nr 67, Chisoda,
Timis, Romania, 307221
CUI: 41493364
NRC: J35/3129/07.08.2019
+40 728 300 144
Luni. - Vineri. 11:00 - 19:00

Ne gasesti si pe